Burgerhuis ontworpen door J.F. Piscador

Beschrijving

Achteruit ten opzichte van de oude rooilijn ingeplant, in 1920 en door J.F. Piscador ontworpen winkel-/woonhuis van twee bouwlagen onder een leien mansardedak, met vijf traveeën aan de Tiensestraat en twee traveeën aan de Charles Deberiotstraat.

De gevel is opgetrokken in baksteen en similisteen en wordt gekenmerkt door elementen uit de 18de-eeuwse, Franse architectuur: een licht vooruitgeschoven middenrisaliet onder een boogfronton met oculus, guirlandes en strikmotief; steekboogvormige en rechthoekige muuropeningen - respectievelijk in de eerste en de tweede bouwlaag - met geriemde omlijsting en trapeziumvormige sluitsteen; met leeuwenkoppen afgedekte steigergaten; en een rechthoekig balkon met balustrade. Voorts kenmerkend zijn de horizontale geleding van de plint, de sierband, de waterlijsten, en de kroonlijst met tandlijst.

De vensters in de zijgevel zijn voorzien van smeedijzeren parapets.

Fraaie vleugeldeur met waaiervormig bovenlicht en smeedijzeren diefijzers.