Geheel van handelspanden van 1897

Beschrijving

Geheel van drie handelspanden dat in 1897 opgetrokken werd en opgevat is als breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een pseudo-mansardedak. De neoclassicistische lijstgevel, opengewerkt door verkleinende vensters in geriemde omlijsting met oren en decoratieve sluitsteen, is sterk horizontaal geleed door de platte banden in de cementering, het gevelbreed balkon boven de recente winkelpuien, de lekdrempels met verhoogde spiegels en de kroon- en tandlijst op klossen.

Verticaal accent door de risalietvormig uitgewerkte middentraveeën die gekenmerkt worden door een cementering met Franse voegen, een balkon op voluutconsoles met smeedijzeren balustrade in de derde bouwlaag en schijfmotieven op de penanten tussen de vensters.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 59229 (bouwvergunning 12.04.1897).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie