erfgoedobject

Winkel-woonhuis naar ontwerp van V. Rosseels

bouwkundig element
ID
206529
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206529

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1920 door V. Rosseels ontworpen winkel-/woonhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, met een lijstgevel in eigentijdse stijl, opgetrokken in baksteen en similisteen.

De winkelpui heeft een hardstenen plint, dito hoekpilasters en een metalen latei met siermotief en klinknagels, en wordt gekenmerkt door een verdiept portaal in het midden, afgeronde uitstalramen en fijn houten schrijnwerk.

De bovenbouw is opgevat als penantengevel in art-decostijl die afgelijnd wordt door een sierband met reeksen gestileerde consoles boven de pui en een op dezelfde wijze afgewerkt dakvenster tussen gebogen kroonlijsten. Voorts stijltypisch zijn de smeedijzeren parapets, de naar de hoekpenanten afbuigende vensters, en de schijfvormige siermotieven in de derde bouwlaag.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79310 (bouwvergunning 08.03.1920).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Achterhuis bij Tiensestraat 34

  • Is deel van
    Tiensestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel-woonhuis naar ontwerp van V. Rosseels [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206529 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.