erfgoedobject

Burgerhuis met Lodewijk XVI-gevel

bouwkundig element
ID
206520
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206520

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eind 18de-, begin 19de-eeuwse rijwoning van drie traveeën en drie bouwlagen onder een kunstleien zadeldak, met een ontpleisterde lijstgevel in Lodewijk XVI-stijl, gekenmerkt door verkleinende vensters in geriemde hardstenen omlijsting die ter hoogte van de tweede bouwlaag voorzien is van doorgetrokken lekdorpels, oren en sluitsteen met schijfmotief.

Risalietvormig uitgewerkte middentravee met Frans balkon in de tweede bouwlaag en een hoofdgestel op hardstenen voluutconsoles dat uitgewerkt is in de zwaar geprofileerde en sterk uitkragende kroonlijst, voorzien van steigergaten.

Naar ontwerp van V. Broos in 1946 aangepaste winkelpui, met behoud van originele sluitstenen die de oorspronkelijke ordonnantie suggereren.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 164671 (bouwvergunning 13.06.1946).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis met Lodewijk XVI-gevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206520 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.