Gebouwencomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gebouwencomplex

Beschrijving

Aan de Tiensestraat, de Eikstraat en het Vounckplein grenzend gebouwencomplex, dat samengesteld is uit zes verschillende panden die in kern resten zijn van het in 1537 vermelde "Moriaenshooft" - ooit nog een deel van het voormalig College van Luik (Muntstraat 9-19) -, in hun huidige configuratie opklimmen tot circa 1800, en in de loop van de 19de en de 20ste eeuw meermaals gewijzigd werden.

Het drie bouwlagen hoge pand op de hoek van de Tiense- en de Eikstraat wordt gekenmerkt door een bepleisterde lijstgevel van drie traveeën aan de Tiensestraat met een afgeschuinde hoek op de begane grond (1936, architect A. Stevens), rechthoekige vensters in de bovenbouw, een geprofileerde waterlijst onder de steigergaten en muurankers, en een laadluik naar de zolderruimte. De zijgevel in de Eikstraat heeft steekboogvormige vensters en telt vijf traveeën waarvan de eerste geblindeerd is door een sierpaneel met een hulde aan verschillende brouwers, en de laatste twee een andere ordonnantie hebben, namelijk drie verkleinende bouwlagen en een souterrain met luiken. Dit gedeelte van het pand was duidelijk voorzien voor het stapelen van goederen.

Aanpalend, en hoek van de Eikstraat vormend, bevinden zich drie volumes van twee bouwlagen onder zadeldaken en in totaal negen traveeën (2 + 3 + 4), met rechthoekige vensters onder een hanggoot, een geprofileerde kroonlijst en een typisch 19de-eeuwse kroonlijst op sierlijke modillons. Uiterst rechts, een rechthoekige poort in een zandstenen omlijsting uit de jaren 1950, met troggewelfjes tussen ijzeren profielen onder de doorgang die naar het Vounckplein leidt.

Grenzend aan de poort en ietwat achteruitspringend ten opzichte van de oude rooilijn, een burgerwoning uit 1883 van twee traveeën en drie bouwlagen, met steekboogvormige vensters in een geriemde hardstenen omlijsting en voorzien van een gevelbreed balkon in de tweede bouwlaag. Hier is sinds 1985 huisbrouwerij Domus gevestigd.

Complexe aaneenschakeling van achtergevels op het Vounckplein, met polygonale uitbouw achter de huisbrouwerij; een lagere en zes traveeën brede gevel waarin de met zandsteen omlijste doorgang naar de Eikstraat, kleine rechthoekige vensters in de bovenbouw, sierankers en een kroonlijst op slanke modillons; en een 20ste-eeuws bakstenen volume dat aan de pleinzijde slechts twee vensters heeft.

Meerdere gewijzigde puien, recent geschilderde gevels en nieuw schrijnwerk.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 40502 (bouwvergunning 12.03.1883), dossier 97214 (bouwvergunning 24.11.1936).
  • MEULEMANS A., Atlas van Oud-Leuven, Leuven, 1981.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie