erfgoedobject

Neotraditioneel hoekhuis

bouwkundig element
ID
206511
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206511

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditioneel hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditioneel hoekhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Hoekhuisje in neotraditionele stijl, dat in 1927 naar een ontwerp van E. Mispelter gebouwd werd in opdracht van de paters kapucijnen die in 1921 het aanpalende, voormalige kartuizerklooster hadden betrokken.

Het pand omvat twee bouwlagen onder een pannen schilddak met dakkapellen onder zadeldak, één travee aan de vest, één afgeschuinde hoektravee en twee traveeën aan de Sint- Franciscusweg.

Het neotraditionele karakter uit zich in de ruw bekapte hardstenen plint, de speklagen van witte natuursteen, de pseudo-kloosterkozijnen, kruisvensters en drielichten. De afgeschuinde hoektravee heeft een ietwat vooruitgeschoven korfboogdeur met in de cartouchevormige sluitsteen het opschrift "S.F. co 1927" onder een balkon met stenen balusters. Voorts decoratieve daklijst met rollaag, een haakse en een dubbele tandfries.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 86621 (bouwvergunning 10.01.1927).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neotraditioneel hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206511 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.