Hoekhuis met de Sint-Maartenstraat

Beschrijving

Ruime hoekwoning naar ontwerp van architecten L. Spéder en J. Vanderveken, opgetrokken in 1920 en een voorbeeld van eclectische wederopbouwarchitectuur met neo-Lodewijk XV-invloeden. Dubbelhuisopstand met vijf traveeën in de Rijschoolstraat, twee traveeën in de Sint-Maartenstraat en twee bouwlagen onder een leien mansardedak met dakkapellen. De baksteenbouw wordt gekenmerkt door een symmetrische opstand rond een centraal toegangsrisaliet met schouderboogdeur in witstenen omlijsting en halfrond balkon met getoogd balkonvenster, en een horizontale geleding met hardstenen plint, witstenen muurband, dito druiplijst en houten kroonlijst. Typerend houten schrijnwerk met waaier boven de deur en roedeverdeling in de vensters.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 79909 (bouwvergunning 25.07.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie