Studentenhome Camilo Torres

Beschrijving

Studentenhome Camilo Torres, op de site van het voormalig Alexianenklooster in 1968 in opdracht van de Katlolieke Universiteit Leuven gebouwd naar ontwerp van Jan Delrue en Guido Konings (architectenbureau Archiduk). Het complex, opgetrokken in geprefabriceerde elementen, bestaat uit twee vleugels met galerijen op de gelijkvloerse en studentenkamers en studio's op de bovenverdiepingen.

In de tuin staat een paviljoen op octogonaal grondplan uit de tweede helft van de 18de eeuw - opgetrokken in gekaleide baksteen en blauwe hardsteen - met één bouwlaag onder een gebogen, gemansardeerd tentdak (leien) met loden piron. Het paviljoentje wordt verlicht door vensters in negblokomlijstingen en is toegankelijk via een rechthoekige deur met tweeledig bovenlicht in een eenvoudige negblokomlijsting. Een bijna identieke paviljoen komt voor in de tuin van het "Huis Bethlehem" (Schapenstraat 34).

In het park staat een 18de-eeuws tuinpaviljoen, op een hexagonale plattegrond opgetrokken in bak- en zandsteen en afgedekt door een tweedelig tentdak.

• 550 jaar universiteit Leuven. 1425-1975, tentoonstellingscatalogus, Leuven, 1975, p. 415-416.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie