erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoningen

bouwkundig element
ID
206432
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206432

Juridische gevolgen

Beschrijving

In de eerste helft van de 18de eeuw opgetrokken woningen van twee bouwlagen onder een zadeldak (nok parallel aan de straat), oorspronkelijk door een brandmuur gescheiden (schouderstuk nog zichtbaar) en aan beide zijden voorzien van een dakschild. Heden volledig vernieuwd dak, waarbij de brandmuur verdween en het dak met schild van pand nummer 131 vervangen werd door een volledig zadeldak.

Nummer 131 was in oorsprong een pand met dubbelhuisopstand en uiterst links in de gevel een overbouwde doorgang. In 1896 werd de lijstgevel licht verhoogd en in neoclassicistische stijl gedecoreerd met Frans balkon, geriemde vensteromlijstingen met oren, siersluitsteen en guirlande, spiegels en licht verheven borstweringen met rozetten, en een tand- en kroonlijst op klossen. Achtertuitgevel met rechthoekig venster in negblokomlijsting, balkgat, ankers, muurvlechtingen en topstuk.

Nummer 135. Hoekhuis met vier traveeën aan de zijde van de Brusselsestraat en drie traveeën in de zijgevel aan de "Blauwen Hoek", in 1941 voorzien van een betegelde pui met bruine plint, afgeschuind hoekportaal en twee ronde vensters.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206432 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.