erfgoedobject

Hoekpand met Vaartstraat

bouwkundig element
ID
206429
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206429

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met Vaartstraat
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand met Vaartstraat
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Stilistisch aansluitend bij het ensemble rondom de Rijschool (zie straatinleiding) en eertijds met nagenoeg symmetrische pendant in nummer 1. Ruim, drie bouwlagen hoog hoekpand, opgetrokken omstreeks 1840, met vier traveeën in de Vaart- en vijf traveeën in de Rijschoolstraat. De heden ontpleisterde lijstgevels worden getypeerd door een strakke vormgeving met horizontale geleding door arduinen plinten, registers van rechthoekige muuropeningen in verkleinende ordonnantie, kordonvormende lekdrempels en houten kroonlijsten op klossen. Verder risalietvormige deurtravee met steekboogdeur in hardstenen omlijsting en balkonvenster met entablement en links ernaast, een tuinmuur met bossage-bepleistering en poort in zandstenen omlijsting. Het pseudo-mansardedak en de achteruitbouw met lift werden bij een verbouwing in 1966 toegevoegd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, algemene inventaris 394, dossier 11286 (bouwvergunning 25.04.1839), dossier 117903/5704 (bouwvergunning 03.10.1966).
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, bierstad door de eeuwen heen. Een uniek brokje lokale geschiedenis rond brouwen en drinken met documenten van de XVIIde tot de XXste eeuw, Kessel-Lo, 1983, fig. 67.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand met Vaartstraat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206429 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.