Stadsschool nummer 4

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadsschool nummer 4

Beschrijving

Jongensschool, in 1884 opgetrokken naar ontwerp van E. Frische en geïnspireerd op de modelschool van E. Hendrickx (Henegouwsesteenweg, Brussel, 1879). Tussen het Vriezenhof en de Riddersstraat gelegen complex, gedeeltelijk ommuurd aan de straatzijde, dat bestaat uit een directeurswoning aan de Ridderstraat en een haaks daarop ingeplante schoolvleugel. Het oorspronkelijk twee bouwlagen hoge geheel is opgetrokken in eclectische stijl en wordt gekenmerkt door een picturaal spel van lijnen en sluitstenen in rode en gele baksteen, een hardstenen plint, dito cordons en waterlijsten, steekboogvensters en een geprofileerde houten kroonlijst.

Directeurswoning op vierkant grondplan, met drie traveeën en twee bouwlagen onder een tentdak en lijstgevels die getypeerd worden door een hoge plint met pseudo-rusticablokken en diamantkoppen, oplopende pilasters die onderbroken worden door een cordonlijst, steekboogvensters met hardstenen kruisen en een opgaand dakvenster met stijlen op zware consoles aan de straatzijde.

Schoolcomplex gevormd door vijf rechthoekige volumes onder aparte daken: een centrale hal of overdekte speelplaats (préaux), geflankeerd door twee blokken met klaslokalen en twee lagere volumes voor een schoolmuseum (later turnzaal) en een galerij.

Interieur. Centrale hal met in neoclassicistische stijl bepleisterde muren (Franse voegen, blinde vensters met oren en neuten), een gaanderij met gietijzeren balustrade en een metalen knieboogspant waarboven een lantaarn met kniespant en wit en groen glas, die de ruimte zenitaal verlicht. Turnzaal en galerij zijn voorzien van een polonceauspant. Tussen 1990 en 1992 naar ontwerp van ingenieur-architect L. Bekker en ingenieur-architect M. Hendrickx tot wooncomplex herbestemd, waarbij de centrale hal omwille van onder meer akoestische redenen een nieuwe vloer kreeg ter hoogte van de gaanderij, in alle volumes extra verdiepingen gerealiseerd werden en de bestaande raamopeningen aan de nieuwe niveaus aangepast werden. Kunstwerken door Monica Droste en Guy Rombouts in de bestaande blindvensters in de centrale hal.

Tevens ontsluiting van het Vriesenhof naar de Ridderstraat door openstelling van het binnengebied.

• Adeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Leuven: Archief Monumenten en Landschappen, Riddersstraat: Stadsschool nummer 4.
  • BEKKER L. 1992: School 4, in: S.N., Open Monumentendag 13 september 1992, Leuven, 28-32.
  • S.N. 2002: Dichter wonen. Voorbeeldboek, Brussel.
  • VAN EVEN E. 1895: Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 620.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Aanvullende informatie

De Brusselse modelschool waarnaar wordt verwezen als inspiratiebron, werd in 1873 (en niet in 1879) ontworpen door architect E. Hendrickx. De school is gelegen in de Maurice Lemonnierlaan 110/Rouppeplein 30.

In 1993 werd de school in Leuven herbestemd tot sociale woningen.