Sint-Jacobskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jacobskapel

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Parochiekerk Sint-Jacob met omgeving

Beschrijving

Classicistische straatkapel, gevormd door een sokkel in zandhoudende kalksteen onder een aedicula-vormige kapel met opschrift "DIVI JACOBI/ SACELLUM EXTRUITUR", waarin een beeld van Jacobus de Meerdere achter een smeedijzeren hekwerk. De kapel werd in 1987 opgenomen in het beschermd stadsgezicht rond de Sint-Jacobskerk.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Cel Monumenten en Landschappen: Beschermingsdossier Sint-Jacobskerk en onmiddellijke omgeving (12.01.1987).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie

Aanvullende informatie

De vertaling van het Latijnse opschrift luidt: "Het kapelletje van de heilige Jacobus wordt gebouwd". Dat lijkt een onvolledige zin, maar dat komt doordat de zin een chronogram zou bevatten, namelijk: “DIVI IaCobI saCeLLVM eXtrVItVr”. In Romeinse cijfers levert dat op M + D + C + C + L + L + X + V + V + V + V + I + I + I + I + I. Omgezet in onze cijfers zou dit het bouwjaar kunnen opleveren, namelijk 1835. Dit is nog niet bevestigd door archiefdocumenten.

• Informatie meegedeeld door Philip Vermoortel, 4 november 2022.