Hoekhuis In Steenberghe

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis In Steenberghe

Beschrijving

In cartouche "A° D°/ 1918" gedateerd hoekhuis dat ontworpen werd door E. Mispelter als een handelspand met één travee aan de Brusselsestraat, een erkervormige hoektravee, en drie traveeën aan de Wieringstraat, en een daaraan palend woonhuis van vijf ongelijke traveeën in de Wieringstraat.

De gevel van het handelspand - in banderollen voorzien van het opschrift "P.SOMERS", bouwheer en eigenaar van de kleinhandel - wordt getypeerd door de hardstenen pui met korfboogarcade en verdiept toegangsportaal, door de erkervormig uitgebouwde hoektravee - afgerond in de tweede bouwlaag, driezijdig in de derde bouwlaag en bekroond door een houten dakruiter -, door de boogvormige twee- en drielichten met balustrades in de tweede bouwlaag, en door de barokke dakkapellen met gecontourneerde voluten en frontonbekroning.

Het drie bouwlagen tellende woonhuis - slechts twee bouwlagen hoog in de rechter travee - heeft een gelijkaardig uitgewerkte gevel met boogvormige en rechthoekige één-, twee- en drielichten, en wordt gekenmerkt door een als volutengevel uitgewerkte travee, met in de derde bouwlaag een pseudo-balkon en in de geveltop een serliana, inzwenkende voluten, bolmotieven, een rondboognis en een gebogen fronton.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 76163 (bouwvergunning 27.08.1920).

Auteurs: Verloove, Claartje