erfgoedobject

Hoekhuis van 1922

bouwkundig element
ID
206356
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206356

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1922
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis van 1922
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

In cartouches "1914" en "1922" gedateerd en door A Mommaels en F. Vandeput ontworpen hoekhuis van twee traveeën aan de Brusselsestraat, vier traveeën aan de Parijsstraat, en vier bouwlagen onder een zadeldak met schild. De gaaf bewaarde lijstgevels worden gekenmerkt door een twee bouwlagen hoge pui in zandhoudende kalksteen, met rechthoekige uitstalramen in de eerste en korfboogvormige vensters in de tweede bouwlaag, en door een als penantengevel opgevatte bakstenen bovenbouw met twee- en drielichten onder een ver uitkragende, verspringende tand- en kroonlijst in hout. Typerend is de naar de art deco verwijzende decoratie: met festoenen versierde cartouches, medaillons, en sluitstenen, en de tandlijsten op de lateien van de vensters. Aan de zijde van de Parijsstraat bevinden zich twee privé-ingangen naar de wooneenheden op de verdiepingen. Met uitzondering van de uitstalramen, bleef het oorspronkelijk schrijnwerk bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 92280 (bouwvergunning 03.08.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis van 1922 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206356 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.