Gespiegelde hoekhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gespiegelde hoekhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Grote Markt

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grote Markt en omgeving

Beschrijving

Imposante, gespiegelde hoekhuizen die in 1926 werden opgetrokken naar ontwerp van L. Govaerts, met drie traveeën aan de zijde van de Grote Markt, een afgeschuinde hoektravee, vijf traveeën aan de Brusselsestraat, en drie bouwlagen onder een schilddak dat schuilgaat achter een attiek. Beide panden worden getypeerd door een galerij aan de zijde van de Brusselsestraat, bedoeld ter afscherming van de Grote Markt ten opzichte van de verbrede Brusselsestraat en gevormd door een rondboogarcade in de eerste, een erker in de tweede, en een balusterbalkon in de derde bouwlaag. De gevels zijn bekleed met een parement van blauwe hardsteen (arcade) en witte natuursteen, en werden op de begane grond opengewerkt door rondboogvensters - analoog met de arcade -, en in de bovenbouw door rechthoekige vensters in verdiepte traveeën. De decoratie van de gevels is duidelijk beïnvloed door het 18de-eeuws Frans classicisme - meer bepaald de Lodewijk XVI-stijl -, gekenmerkt door de in eierlijsten gevatte vensters - voorzien van schrijnwerk met roedeverdeling -, door de lauwerkransen in de borstweringen ter hoogte van de derde bouwlaag aan de zijde van de Grote Markt, de vazen met draperieën op de balustrade van het balusterbalkon, en de lauwerkransen met guirlandes in de attiek. Nummer 2 werd in 2000 volledig gerenoveerd, waarbij enkel de gevels behouden bleven.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84492 (bouwvergunning 27.09.1926); dossiers 82413 / 84220 / 86494 / 106237 (bouwvergunning 22.10.1926).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie