Traditionele stadswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Traditionele stadswoning

Beschrijving

Vermoedelijk tot de eerste helft van de 18de eeuw opklimmend breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakkapel. De verankerde lijstgevel sluit in zijn huidige vorm stilistisch aan bij de traditionele bak- en zandsteenstijl, hier getypeerd door speklagen, steigergaten en vensters in negblokomlijstingen met kwarthol profiel.

Volgens archiefgegevens was de gevel in 1894 reeds bepleisterd en voorzien van (vermoedelijk) gestucte vensteromlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen, waardoor het geheel een laatclassicistisch uitzicht had. De nu nog bestaande houten kroonlijst dateert van 1874, en kadert perfect in dat laatclassicistische karakter, waardoor kan aangenomen worden dat de gevel in 1874 ook bepleisterd was. Deze bepleistering werd echter in 1946 verwijderd na oorlogsschade, waarbij de gelegenheid aangegrepen werd om de gevel zijn "oud karakter" terug te geven. Gelijktijdig werden delen van de vensteromlijstingen en speklagen vervangen, en werd het metselwerk hersteld en opnieuw gevoegd.

De bestaande pui met marmeren parement dateert van 1939.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier. 27072 (bouwvergunning 11.12.1874); dossier 55626 (bouwvergunning 17.05.1894); dossier 99989 (bouwvergunning 04.10.1939); dossier 103728 (bouwvergunning 17.10.1946).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie