Burgerhuis naar ontwerp van C. Goemans

Beschrijving

Hoekpand met de Kroegenberg. Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak dat in 1923 werd gebouwd naar de plannen van C. Goemans, met een lijstgevel die gekenmerkt wordt door een risalietvormige venstertravee, een smallere deurtravee, en een dakvenster met in- en uitzwenkende voluten en jaarsteen "1923". Typerend zijn de neotraditionele elementen zoals speklagen, sierankers, drielichten en kruisvensters onder dubbel ontlastingssysteem, hier echter gecombineerd met typisch Frans-classicistische motieven zoals een halfronde erker en bekronend balkon, leuningen en borstweringen van balusters. De pui, met een parement van witte natuursteen, heeft korfboogvormige muuropeningen; de linker werd oorspronkelijk ontworpen als uitstalraam, doch recentelijk verlaagd tot op de begane grond.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82405 (bouwvergunning 11.05.1923).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie