Twee stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee stadswoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude Markt en onmiddellijke omgeving

Beschrijving

Twee enkelhuizen van twee traveeën en drie bouwlagen onder een mansardedak, met stilistisch merkelijk eenvoudigere gevels die gekenmerkt worden door speklagen en rechthoekige vensters met geriemde omlijstingen en trapeziumvormige sluitstenen.

Nummer 25 werd in 1949 na oorlogsvernielingen terug opgebouwd naar ontwerp van L. Mispelter en heeft een dakkapel met gestileerde voluten en een boogfronton.

Nummer 26, uit 1920, is van de hand van C. Goemans en heeft een klokgevel met gecontourneerde voluten en een rondboogvenster met omlopende waterlijst.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie