erfgoedobject

Hoekpand naar ontwerp van A. Stevens

bouwkundig element
ID
206206
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206206

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1921 naar ontwerp van A. Stevens opgetrokken hoekpand met twee traveeën aan de Oude Markt, drie traveeën aan de Zeelstraat, en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak dat voorzien is van drie dakvensters met schouderstukken, een rechthoekig venster onder rondboogvormige waterlijst, en een frontonbekroning met topstuk. De gevel is op de begane grond opengewerkt door korfboogvormige (zijde Oude Markt) en rondbogige (zijde Zeelstraat) uitstalramen (recent schrijnwerk), en wordt in de bovenbouw gekenmerkt door een bakstenen gevelparement met horizontale en verticale banden in witte natuursteen, door een afgeschuinde hoektravee en een overhoekse erker aan de Zeelstraat, en door rechthoekige vensters die aan de zijde van de Oude Markt als drielichten zijn uitgewerkt, met in de derde bouwlaag getorste colonnetten en spiegels in de borstweringen en een gebogen fronton boven het centrale venster. Voorts hardstenen plint, natuurstenen rondboognis en houten kroonlijst.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Vlaams-Brabant, Archief Monumenten en Landschappen, beschermingsdossier (09.11.1994).
  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 80220 (bouwvergunning 18.07.1921).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekpand naar ontwerp van A. Stevens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206206 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.