erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van Vandeput

bouwkundig element
ID
206194
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206194

Juridische gevolgen

Beschrijving

Enkelhuis uit 1914, opgetrokken in neo-Lodewijk XVI-stijl naar een ontwerp van architect Vandeput en bestaande uit drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak. De met schijnvoegen gecementeerde lijstgevel is in de eerste en tweede bouwlaag uitgewerkt als penantengevel met steek- en korfboogvormige openingen en wordt horizontaal geleed door de hoge hardstenen plint, dito waterlijsten en de houten kroonlijst op ranke consoles. Stijltypisch zijn verder de diverse decoraties: guirlandes, festoenen en bloemenfries, uitgewerkt in de cementering, balustrades en deurvleugels in smeedwerk en fraai vormgegeven vensterschrijnwerk in hout. Dakverdieping van 1973.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 75229 (bouwvergunning 12.02.1914).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van Vandeput [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206194 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.