erfgoedobject

Twee stadswoningen naar ontwerp van L. Spéder

bouwkundig element
ID
206184
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206184

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee rijwoningen, in 1923 ontworpen door Lucien Spéder in een voor deze Leuvense architect typerende baksteenarchitectuur met cottage inslag. Nummer 112 is een enkelhuis van twee, en nummer 114 een dubbelhuis van drie traveeën, beide met twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met houten kroonlijst. Karakteristiek zijn de als puntgevel met muurvlechtingen uitgewerkte dakvensters, de hardstenen plint en dito muurbanden, en de vensters met roedeverdeling en in het muurvlak teruggetrokken buitenhoeken. De dubbele deuren voorzien van diefijzers, hebben afgeschuinde dagkanten met noppen (nummer 112) en uilen (nummer 114) en een latei met tandfries. Het oorspronkelijke schrijnwerk en de houten luiken bleven bewaard.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 82918, 82919 (bouwvergunning 09.04.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee stadswoningen naar ontwerp van L. Spéder [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206184 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.