erfgoedobject

Stadswoning naar ontwerp van Charles De Wys

bouwkundig element
ID
206182
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206182

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rijwoning van art-deco-inslag, gebouwd in 1923 naar een ontwerp van de Brusselse architect Charles De Wys. Het pand omvat twee traveeën en twee bouwlagen onder een leien mansardedak en is opgetrokken in rode baksteen met een lage hardstenen plint en similisteen voor de vensteromlijstingen, de lateien met tandfriezen en hanenkammen, de negblokken en de stellinggaten. De opmerkelijke in reliëf uitgewerkte lijstgevel wordt geleed door hardstenen waterlijsten en gevelhoge pilasters met gesculpteerde voetstukken en hardstenen vazen, en bevat twee- en driezijdige erkers in de bovenbouw en een schuin verdiept inkomportaal. De bovenlichten van het schrijnwerk bevatten glas in lood.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 83322 (bouwvergunning 20.08.1923).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning naar ontwerp van Charles De Wys [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.