Eclectische stadswoningen

Beschrijving

Voor de stadsvesten typerende rijwoningbouw uit de periode 1905-1915 in een sobere eclectische stijl. Breedhuizen van doorgaans twee traveeën, een souterrain en drie bouwlagen onder pannen zadeldaken. De rood bakstenen lijstgevels zijn getypeerd door rechthoekige of getoogde muuropeningen, uitspringende erkers, bow-windows en balkons en zijn veelal contrastrijk versierd met hardstenen plinten en waterlijsten, muurbanden en ontlastingsbogen van witte baksteentjes en aanzet- en sluitstenen in witte natuursteen. Het houten schrijnwerk van vensters, deuren, erkers en kroonlijsten, en het smeedwerk van balustraden en hekwerk, zijn versierd met motieven ontleend aan het classicisme of de jugendstil.

Het nummer 126, een ontwerp van architect J. Piscador uit 1911, is versierd met art-nouveau-elementen: zweepslagmotieven in de aanzetten van de hardstenen druiplijsten boven de ontlastingsbogen.

Het nummer 144 door architect L. Van Geel heeft spiegelboogvensters met gelijkaardige sculptuur in de aanzetstenen.

Het nummer 154, opgetrokken door aannemer/eigenaar J. Boulanger in 1911, onderscheidt zich door rondboogmuuropeningen met waaiers en een jugenstil-getint mozaïektableau in het boogveld van de begane grond.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 66231 (bouwvergunning 19.05.1905); dossier 66322 (bouwvergunning 22.05.1905); dossier 66191, dossier 66194 (bouwvergunning 25.05.1905); dossier 66618 (bouwvergunning 29.06.1905); dossier 68298 (bouwvergunning 27.08.1906); dossier 69082 (bouwvergunning 10.06.1907); dossier 69170 (bouwvergunning 04.07.1907); dossier 71786 (bouwvergunning 28.04.1910); dossier 71657 (bouwvergunning 24.03.1910); dossier 72704 (bouwvergunning 27.03.1911); dossier. 73019 (bouwvergunning 06.07.1911); dossier 73323 (bouwvergunning 23.11.1911); dossier 73590 (bouwvergunning 11.03.1912); dossier 75589 (bouwvergunning 12.03.1914); dossier 75809 (bouwvergunning 27.04.1914).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie