erfgoedobject

Hoekwoning naar ontwerp van V. Broos

bouwkundig element
ID
206171
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206171

Juridische gevolgen

Beschrijving

In 1935 naar ontwerp van V. Broos opgetrokken hoekwoning van drie bouwlagen onder plat dak met één travee aan de Vest, een hoektravee en twee traveeën in de Constantin Meunierstraat. De gevels in modernistische stijl zijn opgetrokken in groen-gele baksteen en worden horizontaal geleed door de hardstenen plint met keldermonden, rechthoekige vensters, cordons in simili en de uitkragende daklijst. Kenmerkend is de dynamische hoektravee met een erker onder driehoekig balkon, zowel in de tweede als derde bouwlaag geflankeerd door afgeronde balkons met bakstenen borstweringen. Voorts een verdiept inkomportaal met luifel en bovenlicht, een oculusvenster en buisrelingen bij enkele balkons. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 95018 (bouwvergunning 20.02.1935).
  • AMELYNCK J., De moderne woning in Groot-Leuven van 1928 tot 1940. Een aanzet tot inventarisatie en analyse (onuitgegeven licentiaatsverhandeling), Katholieke Universiteit Leuven, 1988, p. 65, 121, 174.

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekwoning naar ontwerp van V. Broos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206171 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.