Stadswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Beschrijving

19de-eeuwse breedhuizen van twee traveeën en twee tot drie verkleinende bouwlagen onder pannen zadeldaken, met lijstgevels in neoclassicistische stijl die gekenmerkt worden door een cementering met schijnvoegen of pseudo-banden, rechthoekige of licht getoogde vensters - veelal in geriemde omlijstingen met oren en chutes (nummer 179), siersluitsteen en guirlandes -, decoratieve borstweringen, cordons, een hoofdgestel met spiegelfries (nummer 183) en een houten kroonlijst.

Nummers 179-181 werden samen gebouwd in 1836. De pui van nummer 179 dateert van 1954, die van nummer 181 van 1906.

Nummer 183 werd in 1898 gebouwd en kreeg een nieuwe pui in 1935, waarvan het schrijnwerk vernieuwd werd in het laatste decennium van de 20ste eeuw.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier RG/8522 (bouwvergunning 27.09.1836); dossier 60916 (bouwvergunning 26.09.1898); dossier 68364 (bouwvergunning 01.10.1906); dossier 96180 (bouwvergunning 18.12.1935); dossier 111062 (bouwvergunning 06.01.1954).

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie