erfgoedobject

Burgerhuis en twee bijgebouwen

bouwkundig element
ID
206159
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206159

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak, dat in 1853 en vermoedelijk naar ontwerp van architect Verheyden werd gebouwd met een koetspoort links in de gevel en rechthoekige vensters. Het oorspronkelijk uiterst sobere geheel werd in 1898 volgens de plannen van Th. Van Dormael in neoclassicistische stijl verfraaid en voorzien van een houten winkelpui. Met uitzondering van de gevelbepleistering en houten poort – heden vervangen door een exemplaar in metaal – bleef deze toestand bewaard. Typerend zijn de fraaie, houten winkelpui – gevormd door een centrale deur en twee uitstalramen die van elkaar gescheiden zijn door penanten met spiegels, wortelmotieven en voluutconsoles, en bekroond worden door een hoofdgestel met diamantkoppen -, en de rechthoekige vensters in de bovenbouw met hardstenen lekdrempel, geriemde omlijsting en siersluitsteen. De oorspronkelijke cordonlijst (deels hardsteen, deels stucwerk) ter hoogte van de lekdrempels in de bovenbouw werd samen met de gevelbepleistering verwijderd.

De haaks op het hoofdvolume ingeplante bijgebouwen zijn onderverdeeld in twee huurwoningen.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 14854 (bouwvergunning 18.07.1853); dossier 15203 (bouwaanvraag 04.10.1853); dossier 60506 (bouwvergunning 07.04.1898).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis en twee bijgebouwen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206159 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.