erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206152
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206152

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Burgerwoning die vermoedelijk rond het midden van de 19de eeuw gebouwd werd als een breedhuis van vier traveeën en drie verkleinende bouwlagen onder een pannen zadeldak. De lijstgevel was in zijn oorspronkelijke staat bepleisterd en had een enkelhuisopstand met op de begane grond drie rechthoekige vensters en een koetspoort (uiterst links in de gevel), en in de bovenbouw geriemd omlijste steekboogvensters met hardstenen lekdrempels – in de tweede bouwlaag doorgetrokken als een cordon –, en een houten kroonlijst met tandlijst en modillons.

In 1964 werd - naar ontwerp van L. en R. Feyfer - de begane grond volledig gewijzigd, een insteekverdieping gerealiseerd in de twee linkertraveeën, en kreeg de gevel een nieuwe pui met een parement van Zweeds graniet en schrijnwerk in aluminium. Hierdoor werd de oorspronkelijk evenwichtige gevelopbouw sterk verstoord.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 118958 (bouwvergunning 24.12.1964).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206152 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.