erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
206130
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206130

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Vermoedelijk in het begin van de jaren 1920 opgetrokken breedhuis van drie bouwlagen onder een gemansardeerd zadeldak, met een vier traveeën brede onderbouw en twee traveeën in de bovenbouw. De lijstgevel in 18de-eeuwse, Frans classicistische stijl heeft een eerder gedrongen pui met een hardstenen plint, rechthoekige vensters en een spiegelboogvormige deur, en een bovenbouw die gevormd wordt door een smalle en een brede travee, met een driezijdige erker, een Frans balkon en spiegelboogvormige vensters in de tweede bouwlaag, en een driezijdig balkon en korfboogvensters in de derde bouwlaag. Typerend zijn de in similisteen uitgevoerde deur- en vensterpartijen, de geriemde omlijstingen, de spiegelmotieven en balusters in de borstweringen, de gedecoreerde voluutconsoles onder balkon en kroonlijst, de sierlijk uitgewerkte, smeedijzeren balustrade, en de op de barok geïnspireerde dakkapellen met boogvensters, inzwenkende voluten en bekronend boogfronton.


Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206130 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.