Brouwerijsilo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerijsilo

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van drie stadswoningen

Beschrijving

Silo gelegen op de voormalige kloostersite van de cisterciënzerzusters van de abdij Onze-Lieve-Vrouw ten Wijngaert die zich hier - tussen Dijle en Fonteinstraat - in 1519 in een bestaand pand vestigden en hun klooster geleidelijk opbouwden zie de op een oude foto figurerende gevelsteen aan de straatmuur met jaartal 1704.

Opgeheven tijdens het Frans Bewind, kwam het eigendom na openbare verkoop in 1798 in bezit van particulieren die vrijwel onmiddellijk de kloosterkerk lieten afbreken. In 1838 werden de resterende gebouwen betrokken door de Société des Brasseries Belges - te Leuven de eerste met stoomkracht uitgeruste brouwerij -, gesticht door Renier Hambroeck en na de fusie met Vanderhaert als brouwerij-mouterij La Vignette - in 1936 zogenaamd Brouwerij De Dijle - verder werd uitgebouwd tot een omvangrijk complex en in 1937 fusioneerde met de brouwerij Artois.

Grotendeels gesloopt in de jaren 1964-1967, werd de resterende achterin gelegen silo in 1999-2000 gerenoveerd tot kantorencomplex, met annex horeca, en werd de brouwerijsite opgenomen in een nieuwbouwproject voor sociale koopwoningen in opdracht van de Stad en de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij.

• Stadsarchief Leuven, Modern Archief: dossier 30579 (bouwvergunning 01.03.1877).
  • Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium Brussel, fototheek: cliché B163686.
  • MEULEMANS A., Huizen en straten van het Oude Leuven: bewerking, aanpassingen, aanvullingen door P. Reekmans, H. Meulemans, L. Galicia in Jaarboek Leuvens Historisch Genootschap, Leuven, 2004, deel I: patrimonium, p.315-316.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven, Bierstand door de eeuwen heen, Leuven, 1983, figuren 23, 27, 32-36.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Langs bekende handelsstraaten naar Sinte-Geertrui en Tempelhof, deel 1, Leuven, 1985, figuur 29a-b.
  • UYTTERHOEVEN R., Leuven Weleer. Naar de Biest en tot aan de Westhelling: Brusselsestraat, Kapucijnenvoer, Fonteinstraat..., deel 5, Leuven, 1989, figuur 108a.
  • VAN EVEN E., Louvain dans le passé et dans le présent, Leuven, 1895, p. 521-522.

Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie