erfgoedobject

Wederopbouwburgerhuis Saint Hubert

bouwkundig element
ID
206105
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206105

Juridische gevolgen

Beschrijving

Samen met de hoekgebouwen Brusselsestraat nummers 1 en 2 door architect L. Govaerts in 1926 ontworpen, drie bouwlagen hoog pand met begane grond opgedeeld in twee traveeën; de bovenbouw met entresol is opgevat als een brede, driedelige travee met smallere vensters in de ingebogen zijpartijen. Historiserende wederopbouwarchitectuur met voorgevel voorzien van een natuurstenen parement in combinatie met blauwe hardsteen en stilistisch geïnspireerd op de classicerende barok. Typerende vorm- en decorelementen zijn de gelijnde benedenpilasters en de verticaliserende bovengeleding door kolossale pilasters, lisenen en een middenrisaliet, die boven het 1927 gedateerde hoofdgestel uitlopen in sokkels met gebeeldhouwde zittende honden en in een halsvormige bekroning met dakvenster, waarboven een basement met opschrift "SAINT HUBERT" en een gebeeldhouwd hert; verder nog sierbollen ter hoogte van de entresol en leliemotieven in de borstwering erboven.

In 2000 werd het pand samen met Brusselsestraat nummer 2 grondig gerenoveerd tot kantoorgebouw.

  • Stadsarchief Leuven, Modern Archief, dossier 84492 (bouwvergunning 27.09.1926); dossier 82413/84220/86494/106237 (bouwvergunning 22.10.1926).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Gespiegelde hoekhuizen

  • Is deel van
    Mechelsestraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Wederopbouwburgerhuis Saint Hubert [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206105 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.