erfgoedobject

Arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID
206091
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206091

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Daterend van 1846 en behorend tot de oudst bewaarde basisbebouwing van de straat, arbeiderswoningen die samen met de inmiddels verbouwde nummers 43, 47 en 49 en de panden Sint-Maartensstraat nummers 75 tot 85 gelijktijdig werden opgetrokken als een geheel van dertien woningen.

Nummers 41, 45 en 47 vertegenwoordigen het doorsnee-type met twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak, voorzien van een later gecementeerde of vlakke en met schijnvoegen bepleisterde voorgevel met rechthoekige muuropeningen, in nummer 47 op de bovenverdieping gevat in toegevoegde stucomlijstingen. Vernieuwde kroonlijsten.

Nummer 55 vormt een ruimer, afgeschuind hoekpand van twee bouwlagen en in totaal vijf traveeën onder een afgesnuit zadeldak, met rood beschilderde bakstenen gevel verwerkt met natuurstenen hoekblokken; rechthoekige muuropeningen met arduinen bovendorpels en lekdrempels, in 1882 en in een recentere periode beneden deels aangepast zijde Lombaardenstraat en in de hoektravee.

  • Stadarchief Leuven, Modern Archief, dossier 9174 (bouwvergunning 23.05.1846) en dossier 40100 (bouwvergunning 13.11.1882).

Bron: MONDELAERS L. & VERLOOVE C. met medewerking van VAN ROY D., VAN DAMME M. en MEULEMANS K. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Leuven binnenstad, Herinventarisatie, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Verloove, Claartje; Mondelaers, Lydie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Rij stadswoningen

  • Is deel van
    Lombaardenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Arbeiderswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/206091 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.