Hoeve 't Withof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Withof

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "'t Withof", minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit losse, lage bestanddelen rondom een gekiezeld erf. Verharde erfoprit afgebakend door overhoeks geplaatste vierkante, roodbakstenen erfpijlers met blauwhardstenen deksteen waartussen smeedijzeren hek.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) zijn twee gebouwen in een boomgaard op een omhaagd perceel opgetekend. Huidig gebouwenbestand is al weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1834) samen met een bakhuis ten noorden van de schuur. De hoeve is weergegeven in een ruime boomgaard met een moestuin ten zuidoosten van de schuur. Toenmalig eigenaar is rentenier Jan Callens uit Zwevezele.

Ten noordwesten van het erf, boerenwoning. Laag volume van acht traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Vernieuwd parement in rode baksteen met muuropeningen onder rechte strek, vernieuwd houtwerk.

Ten zuidwesten van het erf, schuur. Verankerd roodbakstenen volume van vijf traveeën met twee recente traveeën links. Geheel onder doorlopend zadeldak (rode, grijs gesmoorde, Vlaamse pannen) met brede, geknikte dakoverstek. Centrale korfbogige dwarsdoorrit met bewaarde poort met rechthoekig klinket. Flankerende muurvlakken opengewerkt door rechthoekige luchtspleten en verstevigd door steunberen. Zijpuntgevels oorspronkelijk beide met aandaken en muurvlechtingen (linker zijgevel nu functionerend als binnenmuur) en opengewerkt door verticale verluchtingsspleten.

Ten zuidoosten van het erf, stal. Roodbakstenen volume van tien traveeën onder zadeldak (rode en grijs gesmoorde, Vlaamse pannen) met geknikte, brede dakoverstek. Gedichte korfbogige doorrit, één bewaard venster onder getoogde strek, aangepaste muuropeningen.

Centraal op het erf, rond opgemetseld roodbakstenen hondenhok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare. p. 112.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie