• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot begin 19de eeuw. Bestaande uit een boerenwoning en voormalig nutsgebouw nu in gebruik als woning, georganiseerd rondom een met gras begroeid erf met boomgaard. Deels bewaarde meidoornhaag.

Weergegeven op primitief kadasterplan (circa 1834) als boerenwoning met parallel nutsgebouw en bakhuis (nu afgebroken) in een boomgaard met moestuin ten noorden. Toenmalig eigenaar is de Zwevezeelse landbouwer Petrus Vandierendonck. Volgens het kadaster wordt de boerenwoning in 1844 vergroot tot zijn huidige omtrek.

Ten noorden van het erf, boerenwoning. Laag volume van acht traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen aan erfzijde en rode, mechanische aan de noordzijde) met brede dakoverstek. Verankerde, donkerrode baksteenbouw aan de erfgevel voorzien van cementering met schijnvoegen. Rechthoekige (erfgevel) en licht getoogde (noordgevel) muuropeningen met vernieuwde ramen en deuren, bewaarde luiken. Links roodbakstenen aanbouw van één travee onder lessenaarsdak (golfplaten).

Ten noorden van de boerenwoning, twee kleine nutsgebouwen. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Grotendeels verbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1865/2.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie