Boerenwoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning

Beschrijving

Boerenwoning met geïncorporeerde stal volgens het kadaster gebouwd circa 1850 op een voorheen bebost perceel samen met nummer 18 (nu verbouwd) en nummer 22. Nummer 22 was in gebruik als boerenwoning en de nummers 18 en 20 als schuur of stal. Georganiseerd in een U-opstelling rond een met gras begroeid erf. Bouwheer was Pittemnaar Philippus Lanszweert. In 1882 worden de schuur en stal omgevormd tot woningen (nummer 18). Drie jaar later in 1885 wordt ten zuidoosten een vrijstaand bakhuis bijgebouwd. In het noordelijke gedeelte van de woning wordt in 1889 een haaks volume bijgebouwd dat samen met het rechter gedeelte van de woning wordt ingericht als magazijn. Verankerde, rode baksteenbouw van elf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek. Achtergevel (voormalige erfgevel) met verschillende gedichte en aangepaste muuropeningen. Voorgevel opengewerkt door rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk. Poortopening onder beluikte laadopening. Beluikte venstertjes in mezzanino.

Pijlerkapel aan erfoprit. Gebouwd in 1995 ter vervanging van een oudere kapel. Rood bakstenen volume met schouderstukken onder zadeldakje (rode, mechanische pannen). Beglaasde segmentboognis met Mariabeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1862/15, 1882/124, 1886/14, 1890/18, 1902/114.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Zwevezele, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie