• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Achterin gelegen hoevetje volgens het kadaster gebouwd in 1894 voor landbouwer Desideer Carpentier-De Grendele. Boerenwoning en haaks nutsgebouw in het verlengde hiervan. Gekiezeld erf.

Boerenwoning. Verankerde baksteenbouw van vijf traveeën onder zadeldak (metalen platen). Muuropeningen onder licht getoogde strek, vernieuwd houtwerk. Oorspronkelijk beluikt (zie duimen). Rechter zijgevel met venster onder licht getoogde strek.

Dwarsschuur met geïncorporeerde stal. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (metalen platen). Centrale doorrit onder segmentbogige strek, bewaarde strokenpoort. Schuurgedeelte met twee horizontale rijen verluchtingsspleten. Stalgedeelte met deur onder getoogde strek, bewaarde strokendeur. Aan erfzijde aangepaste muuropeningen onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1894/12.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie