Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Toegang links van nummer 29. Toegankelijk via een dreef van geknotte beuken en ligustrumhaag. Aangelegd in 1887. Het oorspronkelijke kerkhof rond de Sint-Aldegondiskerk wordt in 1807 opgeheven in navolging van een Napoleontisch decreet in 1804 dat de gemeenten verplichtte om de begraafplaats buiten de dorpskern te brengen. Een nieuwe begraafplaats wordt ingericht langs de zuidzijde van de Bruggestraat. Al in 1822 zijn er grote problemen door de drassige ondergrond en wordt er een nieuwe begraafplaats ingericht op een omhaagd perceel aan de noordzijde van de Bruggestraat. De grond wordt gekocht van geneesheer Frans van Ruymbeke en voorzien van een hek en een calvarieberg naar ontwerp van architect Van Caeneghem. Circa 1882 was de bebouwing langs de Bruggestraat danig uitgebreid en vreesde men voor besmettelijke ziekten. Ook de derde begraafplaats wordt verlaten in 1887 voor de huidige en vierde begraafplaats. Op een foto van rond de vorige eeuwwisseling is de toegang tot de begraafplaats gemarkeerd door twee vierkante bakstenen pijlers onder natuurstenen deksteen en twee beuken. Uitbreiding in 1999 naar ontwerp studieburo Plantec.

De rechthoekige begraafplaats is toegankelijk via een dreef en is verdeeld in twee zones. De aanleg van de eerste en oudste zone wordt getypeerd door centraal pad volgens de noordoost-zuidwest as. In het midden bevindt zich een calvarie. Het eerste gedeelte van het pad is gekasseid, het tweede gedeelte is geasfalteerd en afgezoomd door een ligustrumhaag en rode beuken in blokvorm gesnoeid, aanzet hiervan gevormd door twee populieren en beëindiging door twee atlasceders. Langs weerszijden een blok van niet georiënteerde graven met daartussen rechtlijnige paden met rood grint. Het perceel is afgesloten door een geelbakstenen muur. Verschillende monumentale blauwe hardstenen familiegrafmonumenten van eind 19de eeuw, kruisen in cementrustiek uit het interbellum, gietijzeren kruisen van rond de vorige eeuwwisseling. Oudste graftekens gesitueerd langs de centrale as. De tweede, recentere zone is opgedeeld via organische vormen in een strooiweide en een columbarium.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 132.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984, p. 129-131.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie