• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve minimaal opklimmend tot de 18de eeuw. Bestaande uit vrijstaande, lage bestanddelen gegroepeerd rond een met gras begroeid erf met gekiezelde oprit afgesloten door een hek in buisstaal tussen bakstenen erfpijlers. Perceel afgezoomd met gemengde haag (meidoorn en hulst). Achter de boerenwoning restant van een boomgaard. In het landboek van 1692 is hier geen bebouwing opgetekend. De Ferrariskaart (1770-1778) toont op deze plaats twee gebouwen binnen een boomgaard. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn de boerenwoning en de stal/ schuur opgetekend binnen een boomgaard als eigendom van Joseph Vandenmaele uit Brugge. Verder bevonden zich ook nog twee kleinere nutsgebouwen en een groter landgebouw parallel aan de Schaapbrugstraat, nu afgebroken. Gelijkaardige weergave in de Atlas der Buurtwegen (circa 1843).

Ten noordwesten van het erf, boerenwoning. Verankerde, rode baksteenbouw van zeven traveeën onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede, licht geknikte dakoverstek. Gebruik van gele baksteen voor strekken en duimstenen. Rechthoekige muuropeningen in erfgevel met recente rolluikkasten, ramen en deur. Rechter zijgevel met bewaard bolkozijn.

Ten noordoosten van het erf, schuur. Dubbele dwarsschuur in rode baksteen onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Doorritten onder I-profiel, hogere doorrit aan erfzijde. Rechter zijgevel met zonnerad in geveltop. Links en rechts latere aanbouw onder lessenaarsdak.

Ten zuidwesten van het erf, stal/ schuur. Mogelijk oorspronkelijk met wagenhuisgedeelte in zuidelijke travee nu met recent invulmetselwerk. Donkerrode baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen) met brede dakoverstek op uitgelengde klossen. Rechthoekige muuropeningen onder betonnen latei, bewaarde groen geschilderde opgeklampte staldeuren en poort.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, nr. 2571.
  • VANDEWIELE A., Zwevezele Deel I, De parochie Zwevezele tot 1795, Zwevezele, 1981, p. 423.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie

Aanvullende informatie

De stal/schuur ten zuidwesten is verdwenen. Het woonhuis is gerenoveerd met behoud van de erfgoedwaarde.

• Google Maps, Streetview, Schaapbrugstraat 13, Wingene [online] (geraadpleegd op 31 januari 2023).
  • Informatie verkregen van IOED Radar (21 januari 2023).