Deel van stoomhoutzagerij Barbier

Beschrijving

Volume volgens kadaster opgetrokken in 1899 als onderdeel van de "stoomhoutzagerij" van de gebroeders Barbier, rijtuigmakers (Bruggestraat nummers 26-28-30 en 34). De site Barbier heeft zich fasegewijs ontwikkeld en evolueerde van een kleine tweewoonst in de Bruggestraat tot een fabriek die zich uitstrekt tot in de Rickvoetweg.

Geschiedenis

Op het primitief kadasterplan (circa 1834) zijn langs de Bruggestraat twee kleine woningen opgetekend, eigendom van Augustinus Brussele uit Zwevezele. In 1851 worden deze verkocht aan Henricus Barbier, omschreven als "hamaker" en "kammaker" in Zwevezele. Hij voegt de woningen samen tot een half vrijstaande woning met oprit aan de linkerzijde. In 1862 bouwt hij een haaks volume op de plaats van de oprit zodat een U-vormige plattegrond ontstaat. In 1876 laten de erfgenamen van Henricus Barbier de woning volledig herbouwen, het nieuwe gebouw wordt omschreven als "huis en smis", heeft een gesloten vierkante opstelling en is iets meer naar achter toe gebouwd. In 1879 wordt het woonhuis opgesplitst in een woonhuis rechts (Bruggestraat nummer 34) en een werkhuis en magazijn links (Bruggestraat nummer 32). Het achterliggende magazijn wordt in 1881 uitgebreid in westelijke richting (Rickvoetweg). Op de plaats van het huidige gebouw langs de Rickvoetweg bevonden zich op dat ogenblik vier kleine woonhuisjes. In 1885 worden het werkhuis en magazijn uitgebreid met een volume links van de huisjes aan de Rickvoetweg. Volgens het kadaster wordt een stoommachine geplaatst en wordt het gebouw van dan af aan gebruikt als "stoomhoutzagerij". In 1899 worden de woningen afgebroken en wordt huidige gebouw opgetrokken. Opdrachtgever is de Maatschappij Barbier Benoni, Jules en Ernest, rijtuigmakers. In 1903 wordt een aanvraag ingediend om een tweede stoommachine te plaatsen. In de eerste jaren van de 20ste eeuw neemt het bedrijf een tweede locatie in gebruik namelijk "De Wissel" aan de Hille. In 1908 breidt het bedrijf verder uit en worden drie woningen gebouwd op de hoek van de Bruggestraat en de Rickvoetweg (Bruggestraat nummers 26-28-30). In 1915 verkopen de weduwe van Benoni Barbier-Werbrouck en Jules Barbier de site aan winkelier Amandus Cordenier (nummers 32-34 en achterliggend magazijn) en aan handelaar Charles Ervinck-Sabbe (nummer 28 een achterliggend magazijn). Op een foto van 1905 is het gebouw nog vrijstaand en heeft het een onafgewerkt baksteen parement.

Beschrijving

Gecementeerde en wit geschilderde baksteenbouw van zeven traveeën en twee bouwlagen onder plat dak. Gevel horizontaal geritmeerd door middel van vlakke pilasters. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd schrijnwerk.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1851/2, 1865/14, 1877/1, 1882/31, 1886/2, 1901/9, 1909/1, 1919/4.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 135.
  • VANDEWIELE A., De gemeente Zwevezele deel II. De gemeente Zwevezele tot 1940, Zwevezele, 1984, p. 383-384.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie