Villa van 1914

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa van 1914

Beschrijving

Vrijstaande villa in 1914 gebouwd na afbraak van drie lage arbeiderswoningen. Volgens het kadaster is de bouwheer Felicie Declercq uit Koksijde, maar volgens de literatuur is de woning gebouwd in opdracht van dokter Jozef Verduyn. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hier de 'Ortskommandatur' ondergebracht. Voortuin afgesloten door smeedijzeren ketting en betonplaat tussen vierkante betonpijlertjes. Op een foto uit begin 20ste eeuw heeft de woning nog geen voortuin maar enkel een stoep in kasseien. Rechts van de woning is op de plaats van de huidige garage een ijzeren poort tussen pijlers te zien. L-vormige plattegrond onder zadel- en schilddak met wolfseind (blauwe geglazuurde, mechanische pannen), dakkapel onder zadeldakje voorzien van opengewerkte windvaan. Bewaarde wit geschilderde kroonlijst op uitgelengde modillons. Verankerde donkerrode baksteenbouw met parement in oranje en witte baksteen en blauwe hardsteen voor ornamentiek en plint, in bossage uitgewerkt. Rond- en segmentbogige muuropeningen onder strek waarin telkens een centrale sluitsteen. Twee linkertraveeën gevat in een segmentbogige traveenis. Blauwe hardstenen onderdorpels halfrond uitgewerkt. Deels bewaarde ramen, telkens met bovenlicht voorzien van groen kathedraalglas met kleine roedeverdeling en onderlicht met wit kathedraalglas in kleine roeden. Op de verdieping drie nieuwe ramen naar oud model. Bewaarde blauw geschilderde dubbele, deels beglaasde paneeldeur met smeedijzeren grille.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • LAMS L. in samenwerking met VANDEWIELE A., Zwevezele, in HOLLEVOET F., Als straten gaan... praten, Tielt, 2005, p. 308.
  • LAMS G., VANDEWIELE A., Een verleden voor mensen van heden. Wingene en Zwevezele door de jaren heen, 1990, Roeselare, p. 147.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie