Loodsen van La Couronne

Beschrijving

Fabrieksgebouwen/ loodsen deel uitmakend van Maatschappij "La Couronne" of "De Kroon", "stoomfabriek van ingelegde groenten". Volgens het kadaster opgetrokken in 1911 als uitbreiding van de bedrijfsgebouwen langs de Hille (Hille nummers 144-146). De fabriek is geëvolueerd van een stokerij (circa 1834) over een brouwerij (circa 1841) tot een "stoomfabriek van ingelegde groenten" (circa 1902). Volgens het kadaster wordt er in 1909 een stoommachine geplaatst en wordt er een ronde fabrieksschoorsteen gebouwd. In 1911 wordt de fabriek uitgebreid met de gebouwen langs de Molenaarstraat. In 1923 wordt een aanvraag ingediend om vleesconserven te mogen produceren. In 1927 volgt een aanvraag om het gebouw te mogen ophogen met een verdieping. In 1930 wordt er overgeschakeld op aandrijving door middel van drie elektrische motoren.

Vijf aaneengeschakelde roodbakstenen volumes onder zadeldaken (golfplaten) met een zwart gepekte plint en wit geschilderde linker zijgevel. Muuropeningen langs de straat gedicht met uitzondering van het venster in de geveltoppen, namelijk een licht getoogde vensteropening met bewaard raam voorzien van grote roedeverdeling. Rechter volume met poortopening en recente poort.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie