Pastorie

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie van 1850

Beschrijving

Pastorie gebouwd in 1850 in opdracht van E. H. Frans Hanseeuw en later geschonken aan de kerkfabriek om "ten eeuwighen dage te dienen voor woning van den heer pastoor van Swevezeele". Deze pastorie vervangt de oude pastorie-herenhoeve in de Pastorijstraat. Oorspronkelijk met voortuin en smeedijzeren hek die in 1977 werden verwijderd. Op een foto van begin 20ste eeuw is deze voortuin te zien en heeft de pastorie ramen met T-indeling op de verdieping en dito ramen met grote roedeverdeling en luiken op de begane grond. Het kadaster registreert de uitbreiding met het volume aan de linkerzijde en twee vrijstaande nutsgebouwen aan de rechterzijde in 1910. Links toegang tot tuin, afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen). Links aansluitend recentere, lage poorttravee onder lessenaarsdak. Verankerde, rode bakstenen lijstgevel opengewerkt door rechthoekige muuropeningen onder strek. Vernieuwd houtwerk. Linker zijgevel met rechthoekig venster in geveltop.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1852/1, 1910/34.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie