Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met magazijn

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis met achterliggend parallel magazijn volgens het kadaster gebouwd in 1909 in opdracht van de Roeselaarse handelaar Constant Vanderhaeghe (nummer 17 met zelfde bouwheer). Voorheen bevond zich hier een uitgestrekt magazijn haaks op de weg. Op een ongedateerde foto is de gevel nog onbepleisterd, behalve een brede strook onder de gootlijst, zijn de vensters op de begane grond beluikt en is het smeedijzeren hek al te zien. Verharde oprit aan rechterzijde, afgesloten door smeedijzeren hek tussen gietijzeren pijlers. Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (blauwe, mechanische pannen), houten kroonlijst op modillons. Gecementeerde en wit geschilderde gevels: zijgevels met imitatievoegwerk, voorgevel met pseudobossage op begane grond, twee geriemde kordonlijstjes, grijs geschilderde plint. Licht getoogde muuropeningen met bewaarde ramen voorzien van T-indeling, paneeldeur. Vensters op begane grond voorzien van luiken, op de verdieping lage smeedijzeren balkonleuningen en rolluikkasten. Keldervensters in twee rechter traveeën.

• Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie