erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
205876
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205876

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoevesite
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoevesite opklimmend tot de vroege 19de eeuw met verbouwingen uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Bestaande uit losse, lage bestanddelen gegroepeerd rondom een met gras begroeid erf. Gekiezelde erfoprit afgesloten door hek in buisstaal. Op het primitief kadasterplan (circa 1834) en Atlas der Buurtwegen (circa 1843) is bebouwing weergegeven op de plaats van de boerenwoning en de schuur. Volgens het kadaster wordt in 1931 het geïntegreerde bakhuis aan de linkerzijde verenigd met de boerenwoning. In 1937 wordt de schuur naar verluidt herbouwd met recuperatie van een aantal oude elementen. De oude schuur was naar verluidt bedekt met stro.

Ten zuidoosten van het erf, boerenwoning met geïncorporeerde stal en bakhuis. Laag volume van zes traveeën en drie staltraveeën onder een doorlopend zadeldak (rode, mechanische pannen). Nieuw parement van oranje baksteen, naar verluidt van 1946. Rechthoekige muuropeningen onder strek, vernieuwd houtwerk.

Ten noordwesten van het erf, dwarsschuur. Naar verluidt van 1937. Oranje baksteenbouw onder zadeldak (rode, mechanische pannen). Poortdoorrit met vermoedelijk gerecupereerde poort voorzien van accoladebogig klinket.

Ten noordoosten van het erf, stal met geïncorporeerd wagenhuis. Tweedelige stal van tien traveeën en een poorttravee in oranje baksteen onder een zadeldak (golfplaten). Rechthoekige muuropeningen onder strek. Staalplaten deuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1931/102.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205876 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.