Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eenheidsbebouwing

Beschrijving

Eenheidsbebouwing, heden onderbroken door de aangepaste lijstgevel nummer 41-51. Bepleisterde lijstgevel onder doorlopende kroonlijst van respectievelijk vier, vijf en zes traveeën, daterend van 1782, vier linkertraveeën (nummer 37) toegevoegd in 1851. Doorlopende plint van Doornikse steen met keldergaten, tussen nummer 39 en 41-51 verwerking van oude grenssteen vermeldend "St P G". Rechthoekig omlijste vensters. Benedenbouw afgelijnd door puilijst. Gelede cordon tussen bovenverdieping.

Nummer 53. U-vormig uitgebouwde achtergevel uitziend op het water, in 1860 voorzien van fraaie houten erker naar een ontwerp van architect B. Lion.

• Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G12, 1851/6815, 1860/9163.
  • S.N. 1974: Een woordje over twee grensstenen te Gent, Gendtsche Tydingen III, 3.

Aanvullende informatie

Van de oorspronkelijke eenheidsbebouwing (nummers 37-53) was nummer 41-51 al aangepast op het moment van inventarisatie. Heden is ook nummer 37 vervangen door een nieuwbouw.