Arbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoning

Beschrijving

Lage arbeiderswoning volgens het kadaster gebouwd in 1840 in opdracht van slotenmaker Carolus Wybo uit Zwevezele. Oorspronkelijk deel uitmakend van eenheidsbebouwing samen met de woning links en de drie woning rechts ervan. Dubbelhuisje van drie traveeën onder zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen), gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen, vernieuwd houtwerk. De gevelafwerking met cimorné en belijnende groene marbrietbanden dateert vermoedelijk uit de jaren 1930. De afwerking is quasi identiek aan deze van Bruggestraat nummer 79.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Zwevezele, 1841/4.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie