Burgerhuizen van 1932

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen van 1932

Beschrijving

Samenstel van twee woningen volgens het kadaster opgetrokken in 1932 in opdracht van de gezusters Galle uit Zwevezele. Tegelijkertijd laten zij het aanpalende pand nummer 46 bouwen. Hier bevond zich sedert de 18de eeuw de historische brouwerij site "Bousson", later "Callens", opgetrokken in 1787 door brouwer Fransiscus Bousson. In 1932 worden de oude brouwerijgebouwen die zich uitstrekten tot op het perceel van het huidige nummer 46 gesloopt en het complex verdeeld onder de vijf gezusters. Spiegelbeeldschema met een centrale, gedeelde poortopening en telkens een enkelhuisopstand van twee traveeën en twee bouwlagen. Oranje baksteenbouw onder doorlopend zadeldak (blauwe, geglazuurde, mechanische pannen) met brede gootlijst op gekoppelde klossen. Middelste traveeën op verdieping telkens met tweezijdige erkeruitbouw. Siermetselwerk (onder vensteropeningen, lisenen). Rechthoekige muuropeningen onder simili latei, blauwe hardstenen plint. Bewaarde strokenpoort, vernieuwde ramen en deuren.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie