Bediendenwoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bediendenwoningen

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Rijksopvoedingsgesticht en omgeving

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Pietersveld

Beschrijving

Vrijstaande gekoppelde woningen ingeplant op een ruim perceel. Volgens het kadaster werden de woningen in 1918 gebouwd voor 'bureelbedienden' van het voormalige Rijksopvoedingsgesticht in Ruiselede. Gekoppelde woningen gebouwd volgens spiegelbeeldschema van twee traveeën breed en twee bouwlagen en kelderverdieping onder een pannen zadeldak. Oranjerode bakstenen lijstgevels, horizontaal belijnd door banden van gele baksteen. Lage natuurstenen plint. Hogere middentravee afgewerkt met een puntgevel voorzien van pseudovakwerk. Op de begane grond driezijdige erkeruitbouw. Inspringende inkomtravee van één travee breed. Boven de deur een afdakje bedekt met leien. De gevels zijn opengewerkt met segmentboogvormige muuropeningen met deels behouden schrijnwerk, in de top voorzien van een houten balkonleuning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1918/4.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie