Kapel Dobbelaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Dobbelaere

Beschrijving

Toegankelijke Heilig Hartkapel gebouwd in 1927 door de familie Dobbelaere. Gebouwd uit dankbaarheid zie opschrift: "OPGEDRAGEN AAN H. HART H. ANTONIUS EN O.L.VROUW VAN LOURDES UIT DANKBAARHEID 1927".

Rechthoekige plattegrond met driezijdig koor. Zadeldak bedekt met natuurleien. Rode baksteenbouw met gebruik van arduin voor de plint, het kruis op de nok, de nis in de topgevel en de schouderstukken. Muurankers. Spitsboogdeur in een verdiepte omlijsting. De zijgevels zijn opengewerkt met spisboogvormige muuropeningen met glas-in-loodramen.

Interieur. Roodbakstenen, niet beschilderde en bepleisterde muren. Spitsboogvormig gewelf met houten beplanking. Het koor is afgesloten met een traliewerk bestaande uit een dubbel hekken. Houten altaartafel met beelden van Heilig Hart, Heilige Antonius, Heilige Rita, Heilige Theresia, Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes; Heilige Maria met Kind. Opschrift op de altaarvoet: "HEILIGE MARIA BVO HERT VAN JESUS ONTFERM U OVER ONS/ HEILIGE ANTONIUS BVO".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Wingene, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005.
  • LAMS L., Kapellen, kruisen en grotten te Wingene. Een volkskundige bijdrage, Leuven, 1983 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie