erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
205775
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205775

Juridische gevolgen

Beschrijving

Imposant burgerhuis met bijhorende zwingelarij ingeplant op een hoekperceel bij de Heilig Sacramentstraat. Voormalige locatie van café "Het Schuttershof", een woning met bijhorende stallingen gebouwd in 1877. In 1911 wordt door de nieuwe eigenaar koopman Henri Dobbelaere een zwingelarij gebouwd. In 1920 volgt een uitbreiding van de gebouwen aan de Heilige Sacramentstraat. Ook de bestaande woning van 1877 wordt afgebroken en vervangen door het huidige. In 1956 volgt opnieuw een uitbreiding van de fabrieksgebouwen.

Burgerhuis met bijhorende voortuin aan de straat afgesloten met een smeedijzeren hekwerk boven een laag bakstenen muurtje onder ezelsrug. Toegankelijk via een smeedijzeren hekken bevestigd aan twee bakstenen pijlers met betonnen wit geschilderde deksteen. Breedhuis met dubbelhuisopstand onder een pannen schilddak. Vier traveeën aan de Tieltstraat, een zijgevel van twee traveeën. Gevelparement van zandkleurige handvormgevelsteen. De gevel wordt horizontaal belijnd door middel van een plint van donkerpaarse baksteen en een brede bepleisterde en wit geschilderde fries onder de uitstekende bakgoot. De gevel is opengewerkt met rechthoekige vensteropeningen voorzien van behouden schrijnwerk. Centrale dieper ingebouwde inkom onder een halfronde overdekking op wit geschilderde consoles. Dominerende linker travee met bepleisterde erkeruitbouw van twee bouwlagen hoog. De hoeken worden gedomineerd door driezijdige erkeruitbouwen onder een leien schilddak met rondlopende kroonlijst.

Behouden doorgedreven interieuraankleding in art-decostijl.

  • Heemkundige Kring Ons Wingene, Fototheek.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Wingene, 1874/7, 1912/24, 1920/50, 1926-28/50, 1956/47.
  • LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 34.

Bron: GILTÉ S. & BAERT S. 2009: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wingene, Deelgemeente Zwevezele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL43, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De stallen en zwingelarij aan de Heilige Sacramentstraat werden gesloopt. Het burgerhuis met hekwerk aan de straatkant bleef bewaard en werd gerenoveerd.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/205775 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.