• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Half vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met dakschild rechts. In 1892 worden de aanpalende percelen "hof" samengevoegd tot één perceel bouwland. Samen met de buurpanden nummers 18-20 gebouwd in 1893. De rode verankerde bakstenen lijstgevel wordt horizontaal afgelijnd door de kroonlijst op lang uitgerekte en uitgewerkte modillons aanzettend op een geprofileerde kordonlijst ter hoogte van de bovendorpels. De gevel is opengewerkt met rechthoekige muuropeningen gevat in een vlakke bakstenen omlijsting. De borstwering op de begane grond is voorzien van verdiepte panelen opgevat als cartouches. Onder de bovenvensters verdiepte panelen met siermetselwerk. Behouden schrijnwerk op de verdieping.

• LAMS L., Markante gevels van woningen te Wingene en Zwevezele, in Ons Wingene, Jaarboek 6 (deel 2), 2003, p. 40.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Baert, Sofie